10 идеи за фототапет за врата

Фототапет решението за врата не е нещо в миналото. Разгледайте нашите 10 предложения за модерен поглед.
10 идеи за фототапет за врата

Много от нас помнят фототапети, които в миналото бяха основна част от интериора на всяка къща. Това е специална хартия с фигури, шарки или картини, предназначена за залепване на вътрешни стени и гладки повърхности.

Днес, все повече хора отново избират да декорират домовете си с тапети. Популярността им се дължи на многото им предимства като средство за облицовка.

Фототапетите са евтини и лесни за залепяне и премахване. Те позволяват бързото и удобно преобразяване на интериора на дома. Последно, но не на последно място, на пазара има огромно разнообразие на мотиви, шарки и теми, които да се съчетават лесно с всеки стил и цветове гама. Тапетите имат широко приложение в дома. Могат да се поставят върху всички стени вкъщи. Модерна интерпретация е поставянето им само на една стена или част от нея (ниша между мебелите) като акцент в помещението. Атрактивно приложение е инсталирането им върху интериорни и входни врати.

Облепването на вратите е интересен и иновативен подход за освежаване на интериора. Практикува се основно, за да преобрази старата и занемарена интериорна врата и да ѝ придаде нов вид.

В тази статия ще откриете няколко идеи за фототапет за врата, подходящи за всеки интериор.

3D пейзаж

Популярен избор за фототапетите за врата е залагането на различни 3D мотиви. Много предпочитан е триизмерният пейзаж, изобразяващ част от света около нас. Богатото разнообразие на пазара дава възможност на всеки да избере картина според собствените си предпочитания.

Любителите на природата залагат на илюстрация с природен кът – планински връх, тропическа гора, природен парк, морски бряг, северно сияние и много други. Все по-известни стават картините със Северното сияние, Космоса и нощното небе.

Хората, предпочитащи индустриални стил, залагат на тапети с архитектурни забележителности и известни градове като Ню Йорк, Лос Анджелис, Рим и т.н.

10 идеи за фототапет за врата
10 идеи за фототапет за врата
10 идеи за фототапет за врата

3D фигури

Освен пейзажи, триизмерни фототапети за врата се предлагат и с фигурални мотиви. Те не съдържат реално изображение от заобикалящия ни свят, а специфично подредена композиция от различни геометрични форми. Ефектът е подсилен с правилният подбор на основен цвят и неговите нюанси.

Тапетите с 3D фигури се предлагат на пазара в различни варианти с причудливи форми и цветове, прилягащи добре на предпочитанията на клиентите.

10 идеи за фототапет за врата

3D животни

Любителите на животни, могат да декорират интериорните си врати с 3D фототапет, изобразяващ реалистично животно. Предпочитани са илюстрациите на величествени коне, тигри и лъвове, „надничащи“ или „нахлуващи“ в стаята.

Тези мотиви биха били идеално допълнение към интериор в стил рустик, в комбинация с естествен камък и дърво.

10 идеи за фототапет за врата

Оптическа илюзия

Фототапетите за врата са идеални за създаване на различни оптически илюзии в дома. Това се дължи на реалистичните изображения, които им придават уникален вид и ефект.

Изборът на пазара е огромен, а илюзиите, които могат да бъдат постигнати – хиляди. Популярни варианти са имитациите на стъклени повърхности като счупено или изрисувано стъкло.

Други предпочитани илюзии са наредени книги (като стара библиотека), многократно продължение (удължаване) на вратата, намачкана хартия, „прозираща“ повърхност или дори отворен шоколад.

10 идеи за фототапет за врата
10 идеи за фототапет за врата

Ефект „скрита врата“

Поставяйки фототапет на вратите, може да се постигне ефектът на „скритата врата“.

Тази тенденция в минималистичния интериорен дизайн е лесно осъществима. Постига се чрез облепяне на вратата в същия тапет, който е поставен и на стената в непосредствена близост. Така входа на помещението и очертанията му се сливат и прикриват почти изцяло, което създава илюзията, че такъв липсва.

Тапет тип дъска писане

Изключително популярен избор днес е фототапетът тип дъска за писане. Това са най-често черни или бели самозалепващи се фолиа, които позволяват рисуване с маркер или тебешир. Те могат да се поставят на всякакви гладки повърхности, включително интериорни врати.

С възможността за писане и изтриване, са подходящи за детски стаи, кухни или офиси в дома. Освен модерен облик на помещението, тези тапети са удобни, функционални и лесни за поддръжка.

Ефект „стенопис“

Модернистичен прочит на остарелия фототапет е заместването на реалистичното изображение с илюстрация, имитираща рисунка. Така се създаване ефекта „стенопис“. Тази идея е вдъхновена от миналото, когато тенденция било изрисуването на стените на дома.

Имитациите на рисунки са изключителни реалистични. Предлагат се в различни мотиви и картини – например пейзаж на част от градина, творба на известен художник и т.н. Честа практика при този вид тапет за врата е „продължаването“ му и върху околните повърхности, за пълното разгръщане на рисунката.

10 идеи за фототапет за врата

Забавни фототапети

Освен като стилно интериорно решение, фототапетите за врата служат и за разчупване на скучния вътрешен дизайн. За тази цел се поставят забавни изображения със странни форми и илюстрации.

Популярен вариант са картините на странни и смешни животни, фигури, петна, шарки и т.н. Интересен прочит на тази тенденция е комбинирането на тапет за рисуване и такъв със смешни мотиви. Тази комбинация най-често се среща като бели плана с очертани форми за оцветяване и декориране. Предпочитани от деца, тийнейджъри и по-млади хора.

10 идеи за фототапет за врата

Детски фототапет за врата

Поставянето не детски фототапет в стаята на малчуганите е страхотна идея за декориране и персонализиране на пространството. Препоръчително е при залепването му, да се постави защитен слой, който да предпазва повърхността от надраскване и изцапване по време на детските игри.

За най-малките са подходящи изображенията на любими герои от детски филми и сериали, любимо животно или предмет. За по-големите дизайнът трябва да бъде едновременно стилен и интересен. Идеални за стаята на тийнейджърите са фототапетите тип дъска за рисуване или тези със забавни изображения.

10 идеи за фототапет за врата

Ефект „мрамор“

Естественият камък е тенденция в модерния интериорен дизайн. Голяма част от хората залагат на мрамор за ключови елементи във вътрешното пространство.

Лесен и достъпен начин да внесете мраморните шарки в дома си е чрез фототапети за врата, имитиращи твърдият камък. Фотохартията, от която са изработени, предразполага за създаване на реалистични шарки, имитиращи скъпия материал.

На пазара има огромно разнообразие от разцветки и форми на тапети с ефект „мрамор“, които пасват идеално на различни стилове интериор.

10 идеи за фототапет за врата

Независимо на кой стил или вид заложите, фототапетът ще направи интериорните врати акцентът във всяко помещение на вашия дом. Те са идеални за обновяване на вида на старата врата и освежаване на вътрешното пространство.

Препоръчително е фототапетите за врата да се поставят върху гладки повърхности, за да се осигури пълното им залепване и разгръщане на изображението.

Подходящи за тази цел са интериорни врати от естествен фурниргладък MDF или ламиниран MDF.

ЕРЕНДЖИ предлага няколко варианта стилни и качествени интериорни врати, идеални за поставяне на фототапет. Разгледайте нашия богат каталог. 

НОВО - Луксозни врати Luxoria

Всички продукти Luxoria са на промоционални цени до 31.12.2023г. 

Интериорни врати Luxoria