Защо да заложим на естествен камък

Естественият камък, или още наричан гнайс, има редица предимства, които го правят все по-популярен сред строителите днес.
Защо да заложим на естествен камък

Все повече хора избират естествения камък в строителството и интериора на своите домове. Този природен материал присъства в градежа още от Древността и е предпочитан материал от българите при изграждането на различни постройки в миналото. Но защо толкова хора днес се връщат именно към естествения камък при строежа и декорацията?
Истината е, че естественият камък, или още наричан гнайс, има редица предимства, които го правят все по-популярен сред строителите днес.

Какво е гнайс (естествен камък)?

Гнайсът е вид метаморфна скала. Естественият камък е много стар, здрав и ценен природен материал. Здравината му се дължи на съдържанието на гранит, а разнообразието от цветове – на различните минерали и вещества, налични в почвата при образуването му.

За какво се използва естествения камък?

Тъй като естествените камъни са изключително здрави и устойчиви, те са предпочитан материал за строителство, основи и стени на сгради, къщи и постройки. Освен това, гнайсът притежава естествена красота, което го прави идеален за различни облицовки, декорации и придаване на привлекателен вид на външни и вътрешни стени, различни предмети и повърхности. 

Предимства на естествения камък

Предимствата от използването на естествените камъни са много. Те са доказателство защо толкова хора залагат на естествените материали при нужда.На първо място в предимствата на естествения камък трябва да поставим здравината на материала. Гнайсът съдържа гранит, което го прави много издръжлив. Камъкът не се чупи, не се рони и не се променя с времето.

Освен това, естественият камък е изключително устойчив на различните природни и температурни условия. Гнайсът е:

• Термоустойчив – Камъкът издържа на много високи температури.
• Студоустойчив – Ниските зимни температури също не влияят на материала. Той не се променя и не се напуква.
• Влагоустойчив – Водата също не вреди гнайса, не го разрушава.
• Пожароустойчив – Камъкът не гори.

Естественият камък е екологичен продукт, не замърсява и не е вреден за хората. Той не се от съсипва от различни препарати. Друго предимство на гнайса е топлопроводимостта и фактът, че задържа топлината през зимата.

Друго основно предимство е красотата на естествения камък. Той се образува в различни разцветки, шарки, форми и размери. Това го прави идеален за всеки интериор и екстериор, тъй като цветовете много често си подхождат с цветовете на постройките и придават очарователен характер на сградите.
Естественият камък има грапава повърхност, което го прави подходящ за изграждането на разнородни кътчета на открито, сгради, огради, подове и т.н.

Защо да изберем гнайс?

Както разбрахме, естественият камък има редица предимства, които го правят идеален избор при строеж и декорация.

Здравината и устойчивостта на материала е основният и най-важен показател за това, защо трябва да заложите именно на него. При правилното полагане и поддръжка, естественият камък на практика е вечен и неразрушим екологичен строителен материал.

Всеки естествен камък е различен, уникален и единствен по рода си. Разнообразието от цветове, форми и размери е огромно, което означава, че всеки екстериор или интериор с камъни ще бъде различен и неповторим. Също така, има редица комбинации и подредби за гнайса, съответно той подхожда идеално на нуждите и желанията на всеки.

Ако все още се чудите, защо да изберете естествения камък, може само заедно да обърнем поглед към миналото, още от дълбока древност, когато естественият камък е бил предпочитан и основен материал, използван при изграждането на всички сгради, пътища, мостове и т.н. А голяма част от тези постройки са запазени и до днес!

Естественият камък може лесно да се комбинира със стилни интериорни врати от ЕРЕНДЖИ. Тази комбинация придава на интериорна усещане за уют, красота и непреходност. 

Разгледайте нашият богат каталог от качествени интериорни врати.