Как да поддържаме интериорните врати вкъщи?

В тази статия ще откриете полезни съвети за поддръжката и почистването на интериорни врати, които биха спомогнали за удължаването на живота им.
Как да поддържаме интериорните врати вкъщи

Интериорните врати са ключов елемент във вътрешното пространство на всеки дом, тъй като формират завършения облик на интериора.

Ежедневно вратите ни са подложени на експлоатация от всеки член на семейството. Това често води до нарушаване във външния им вид. Затова от живущите в къщата се изискват специални грижи, с които да се запази красивата външност на интериорните врати.

Проблеми с монтажа

Има различни фактори, които влияят върху живота на интериорната врата. В голяма част от случаите те не са свързани с почистването, а с първоначалното монтиране.

Факторът, който има основна роля за продължителността на живота на вратата е именно монтажът и инсталирането ú. Още при поставянето на интериорната врата в предвидения отвор, трябва да се обърне внимание на посоката на отваряне и заобикалящата среда.

Често срещан проблем е невъзможността от пълното отваряне, поради причини като опиране в близки мебели, несъобразяване на височина на пода. Тези грешки от страна на производителите трябва да се отстранят и поправят веднага.

Постоянното удряне или закачване на вратата в други предмети, създава предпоставка за нарушаване на нейното покритие – надраскване, обелване, напукване и дори отчупване на малка част.

От значение за запазване на красивия външен вид на всяка интериорна врата е местоположението ú. Ако тя е поставена в близост до мивка, готварска печка или душ, по повърхността ú редовно ще се появяват мазни и упорити петна, което предразполага за създаване на трайни отпечатъци и наранявания.

Важно е интериорната врата да бъде монтирана на правилното място, а за целта е препоръчително да се доверите на опитни производители и специалисти в сферата.

Почистване след ремонт

Най-често интериорни врати се поставят по време на основен ремонт. След приключване на ремонтите дейности, следва основно почистване на дома, по време, на което старателно трябва да се изчистят и вратите.

Обикновено интериорните и входни врати се монтират с помощта на специална пяна. Когато е засъхнала, тя трябва да се премахне много внимателно с остър предмет.

Първата стъпка е изрязване на слоевете пяна, а след това нежно измиване със специализиран за целта препарат. Специалистите препоръчват при възможност да се избягва използването на остри и груби предмети, с който има огромна вероятност да останат драскотини и грозни черти.

Ако по интериорната врата, няма следи от пяна, може да се почисти само със сапунен разтвор от топла вода и сапун. За по-упорити петна, трябва да се заложи на препарати, предназначени за целта. Вариант е да се „направи“ домашен разтвор от вода и нишадърен спирт.

От огромно значение е, независимо какво почистващо средство се използва, да се заложи на мека кърпа, с която нежно и внимателно да изтъркаме вратата.

Почистване на прах, мазни петна и следи от пръсти

За да се поддържа добрия вид на красивите интериорни врати, те трябва да се почистват редовно – веднъж седмично или поне веднъж месечно. Така се премахват основните вредители.

Вертикалните повърхности не задържат прах. Това е МИТ. Истината е, че по интериорните врати има множество прахови частици, които „изяждат“ материала. Отстраняването на праха е лесно. Необходими са единствено хладка вода и хартиена кърпа.

Мазните петна и следи от пръсти са замърсявания по вратата, които се чистят по-трудно. За да се премахнат трябва да се използват препарати. Професионален съвет от ЕРЕНДЖИ е изборът на специализирани такива в съответствие с материала, от който е изградена нашата интериорна врата.

Друг вариант е препарат за миене на съдове или прозорци, които лесно се справят с различни видове петна. Винаги  може да се използва и силен домашен разтвор с оцет, лимонена киселина и сода.

Препоръчително е  да се забърсва с мека памучна кърпа, хартия или микрофибърен парцал, чийто състав не би нарушил целостта на вратата. След минаването с влажна бърсалка, вратата трябва да бъде добре подсушена.

Дори при правилно почистване, интериорните врати се „износват“. Независимо колко нежни са препаратите и кърпите, прекомерното избърсване може да наруши вида на интериорната врата –цветът избледнява, появяват се петна, драскотини и т.н.

Затова производителите на интериорни врати съветват при първи признаци на захабяване да се вземат предпазни мерки като полиране на повърхността, намазване с кремове или лакиране.

Почистване на интериорна врата

Смазване на интериорна врата

Интериорните врати са поставени под високо ниво на експлоатация. Това е предпоставка за износването и захабяването на съставни части на вратата. С времето и прилагания натиск се появяват проблеми, като досадно скърцане и упорита ръжда, които се дължат на амортизирането на обкова.

За да се избегне скърцането на пантите, ръждясването на бравата или втърдяването на дръжката, железарията на интериорните врати трябва да смазва редовно.

Първата стъпка е премахването на праха от труднодостъпните места. Това се постига с помощта на силна прахосмукачка. След това с пипетка или спрей се поставя специализирана смазваща течност по пантите, бравата и дръжката на вратата.

Важно е да се внимава с нанасянето на смазката, така че тя да не попада върху повърхността на вратата. 

смазване на интериорна врата

Поддръжка на интериорна врата в баня

Все по-често се поставят интериорни врати за банята. Това красиво интериорно решение, не винаги е най-функционалното, тъй като изисква повече грижи.

Банята е мокро и влажно помещение, в което температурата е по-висока от тази в другите стаи, в резултат на горещата вода и водните изпарение. Тази атмосфера предразполага за задържането на микроби и появата на плесен и мухъл по вратите.

Тези неприятни явление се избягват с навременни грижи и добра поддържа. Основната мярка, която трябва да бъде взета е ежедневното забърсване и подсушаване. Така се минимизира риска от попадане на вода в касата или первазите на вратата.

Специалистите препоръчват поставянето на комбинирана алуминиева врата в банята. Този вид интериорна врата осигурява безкомпромисна естетика и интериор в комбинация с лесна за поддържане алуминиева повърхност. 

Почистване на интериорна врата в баня

Почистване на интериорна врата със стъкло

Интериорните врати със стъкло са стилно и красиво решение на всеки дом. Те внасят допълнително уют и светлина в дома ни. Този вид врати са лесни и удобни за поддържане. Те могат да се почистват с мека влажна кърпа и обикновен препарат за прозорци.

Препоръчително е след почистване на стъклото, да се хване прахът и в участъците, където то е закрепено за основата на интериорната врата.

Почистване на интериорна врата със стъкло

Всяка интериорна врата в дома има нужда от специална поддръжка и навременно почистване, за да остане здрава и красива дълги години. Екипът на Еренджи съветват всяка интериорна врата да се почиства поне един път в месеца, а веднъж годишно да се сваля от пантите и да се изчиства цялостно, включително и труднодостъпните места.

ЕРЕНДЖИ предлага стилни и качествени интериорни врати с модерен дизайн в различни стилове, подходящи за различни видове интериор. Разгледайте нашия богат каталог от луксозни интериорни врати

Сподели:

Абонирайте се за промоции и нови продукти

База

Ⓒ 2023- Всички права запазени ЕРЕНДЖИ ГРУП ООД