Съставни части на вратата

Кои са основните съставни части на вратата? Защо част от тях вече не се използват?
Съставни части на вратата

Разберете кои са основните съставни части на входните и интериорни врати, през които минавате всеки ден. Обръщаме внимание, че поради модерните начини на изработка, някои от частите вече не фигурират като отделни елементи, но названията се запазват.

Каса на вратата

Касата е тази част, която „опакова“ интериорните врати. При монтажа касата се монтира по стената в стаята като тя очертава мястото където трябва да се постави крилото на вратата. Повечето врати на пазара се продават заедно с касата. Но ако желаете по-евтино решение, има и опции да закупите врати без каса. 

Крило

Крилото (не е именувано на картинката по-долу) включва всички изобразени части без пантите и касата. Модерните машини за изработка могат да създадат изцяло крило на врата, без да е необходимо занаятчийски дърводелски умения. Но едно време не са разполагали с машини и технологии, а всичко се е правило на ръка.

Релси

За релси се смятат тези вертикални или хоризонтални греди (дъски), които придържат крилото и осъществяват връзката с касата. За тях чрез пантите се прикрепя крилото към касата и се образува цялостна композиция.

Средната релса, на която е поставен заключващия механизъм е също известна като заключваща релса.

Панел

Това са продълговатите елементи между релсите, които заемат голямата площ от крилото. Те могат да не са толкова масивни като другите елементи и върху тях може да се изобразят декоративни елементи.

Панти

Пантите прикрепят крилото на вратата към касата. Най-често срещани са стоманените панти. Ако погледнете към своята интериорна врата, ще забележите, че стандартно има два броя. На съвременни входни врати може да се наблюдават по три или четири панти, за по-голяма сигурност.

Заключващ механизъм

Тук принадлежат бравата и ключалката като стандартни елементи. В някои от по-специалните входни врати може да има допълнително заключване по основата на крилото или то двете страни на заключващата релса. Съвременните варианти са много.

Праг (входна врата)

Прагът най-често присъства при блиндираните входните врати. Към него може да интегрира допълнителен заключващ механизъм за сигурност на дома.

ЕРЕНДЖИ предлага огромно разнообразие от стилни и качествени интериорни врати на достъпни цени. Разгледайте нашите продукти. 

Абонирайте се за промоции и нови продукти

База

Ⓒ 2023- Всички права запазени ЕРЕНДЖИ ГРУП ООД

НОВО - Луксозни врати Luxoria

Всички продукти Luxoria са на промоционални цени до 31.12.2023г. 

Интериорни врати Luxoria