Интериорни врати за баня

Интериорните врати за ключов елемент от вътрешното пространство на дома ни. Те са подложени на ежедневна експлоатация и затова трябва да бъдем много внимателни и бдителни, когато правим този избор.

Качествени интериорни врати за баня

Тенденциите в интериорния дизайн насочват потребителите в избора на един и същи дизайн и стил врати. Това, обаче, може да бъде доста непрактично, тъй като всяка стая в дома има различен начин на ползване.

Най-лесният пример е банята – помещение, в което задължително присъства вода и влага. Изборът на интериорни врати за баня е трудна задача, защото трябва едновременно да съобразим стила, цветовете и интериорна на жилището, както и факторите като  ежедневната експлоатация и влага.

Вратата към банята трябва да е качествена, устойчива и издръжлива на всекидневна употреба – често отваряне, затваряне и дори заключване. Интериорната врата в банята задължително трябва да бъде водо- и влагоустойчива.

Интериорни врати за баня

Материали и характеристики

Изборът на интериорни врати е въпрос на лично предпочитание. Независимо от това, специалистите дават своите насоки за правилна селекция.  С точните съвети и препоръки, вратите вкъщи ще имат много дълъг живот.

Препоръчително е интериорните врати да бъдат изработени от подходящи материали за съответното помещение, които притежават точните свойства, нужни за издръжливостта на продукта. Най-подходящите и предпочитани материали за врати за баня са алуминий, стъкло, огледало и материали с висока плътност като MDF, HDF и естествена дървесина.

Всички интериорни врати за баня трябва да отговарят на следните характеристики:

  • Трябва да бъдат водоустойчиви, т.е. устойчиви на пряко намокряне и обливане с вода.
  • Трябва да бъдат влагоустойчиви, т.е. издръжливи на високото съдържание на водни изпарения и влага във въздуха.
  • Трябва да бъдат плътни и устойчиви на ежедневна експлоатация – отваряне, затваряне и заключване по няколко пъти в денонощието.

Важно е вратата в банята да бъде съобразена с големината и разположението на помещението. Ако то е по-голямо, има повече разстояние между душа и входа, поставена е душ кабина или стъклен параван, могат да се инсталират обикновени интериорни врати. Ако банята е по-малка или душа се намира непосредствено до вратата, то задължително тя трябва да бъде специализирана (пригодена към вода и влага).

Алуминиеви интериорни врати за баня

Най-разпространеното решение при обзавеждането на мокрото помещение е инсталирането на алуминиеви врати за баня. Това се дължи на предимствата на материала, от който са изработени.

Алуминиевите врати за баня са по-леки. Те са издръжливи на намокряне, вода и водни изпарения. Не биха се повредили, тъй като материалът е неръждаем и не се раздува. Произвеждат се със специално уплътнение и праг, които не пропускат влагата извън помещението.

Алуминиевите врати се предлагат в разнообразие от цветове – от стандартното бяло до популярното черно и т.н. На пазара има богат избор не само от цветове, а и от вид остъкления, огледала, брави, дръжки и заключващи механизми.

Комбинирани алуминиеви врати за баня

Най-модерният и практичен избор при създаване на интериора на дома и банята са комбинирани алуминиеви врати за баня. Какво означава това?

Комбинирана алуминиева интериорна врата е врата с две „лица“. От едната страна тя е алуминиева, а от другата – плоскост (Крафт Мастер, Гладък MDF, Естествен фурнир и т.н.). Тези продукти обединяват в себе си предимствата на алуминиевата врата и красотата на интериорната.

Алуминиевата страна се поставя в банята. Тя е водоустойчива и няма да се промени под влиянието на влагата и парата с течение на времето. От вътрешната страна може да се постави и огледало, което също е изключително издръжливо във влажна среда.

Из страната на коридора или стаята (вътрешното пространство на дома) се инсталира обикновена интериорна врата с желана дървесна плоскост и вид. Тя е съобразена с дизайна, цвета и материала на останалите врати в жилището.

В интериорното пространство  се получава едностилие и безупречна естетика, без компромиси, а в банята – доказано качество, устойчивост и сигурност.

Врати от гладък MDF за баня

Красиво решение за интериора на банята (и останалата част от дома) е поставянето на интериорни врати от гладък MDF.

Интериорните врати от гладък MDF имат много гладка повърхност. Те са издръжливи и влагоустойчиви, но не трябва да се мокрят директно с вода, защото се подуват, променят формата си и се деформират с времето.

Поради тази причина, са подходящи за по-големи мокри помещения, в които има инсталирана душ кабина или стъклен параван, който спира водата на безопасно разстояние. MDF като материал не се препоръчва за интериорна врата за малка баня или позиционирана в близост до душа или ваната.

Плъзгащи интериорни врати за баня

Едно от най-модерните и интересни решения в съвременния интериорен дизайн е поставянето на плъзгащи интериорни врати. Този тип врати имат множество предимства. Те са леки, плътни, издръжливи и могат да се произвеждат в разнообразие от материали (дървесина, MDF, стъкло, алуминий и т.н.).

Плъзгащите врати са идеални за по-малки жилища, където пространството е ограничено.  Тъй като при отваряне и затваряне не заемат излишно място от пространството. Могат да се инсталират, така че да се отварят или само на едната страна, или и на двете (ляво и дясно).

Плъзгащи интериорни врати за баня са изключително подходящо интериорни решение, когато липсва достатъчно място за инсталиране на врата с движещо се крило.