Интериорни врати за баня

Интериорните врати за ключов елемент от вътрешното пространство на всеки дом. Всички вътрешни врати в къщата са подложени на ежедневна употреба, което означава, че трябва да бъдем изключително внимателни при избора на определени модели. 

Качествени интериорни врати за баня

Според тенденциите в интериорния дизайн, потребителите предпочитат да изберат един и същи дизайн и стил врати за цялото жилище. Тази практика  придава стилен и красив завършек на интериора на дома, но може да се окаже едно много непрактично решение. 

Всяко помещение в жилището има уникално предназначение, характеристики и начин на използване. Нека вземем за пример банята. 

Банята е помещението, в което задължително присъства голямо количество вода и влага. Това прави избора на интериорна врата за баня, наистина трудна задача, тъй като клиентите трябва едновременно да съобразят стила, цветовете и интериорна на жилището, в комбинация с неблагоприятните фактори като влагата.

Вратата към банята трябва да е качествена и устойчива на всекидневна употреба – често отваряне, затваряне и дори заключване. Интериорната врата за тоалетна задължително трябва да бъде водо- и влагоустойчива.

Интериорни врати за баня

Материали за изработка на врати за баня

Изборът на интериорни врати е въпрос на лично предпочитание. Независимо от това, специалистите дават своите насоки за правилна селекция.  С точните съвети и препоръки, вратите вкъщи ще имат много дълъг живот.

Препоръчително е интериорните врати да бъдат изработени от подходящи материали за съответното помещение, които притежават точните свойства, нужни за издръжливостта на продукта. Най-подходящите и предпочитани вътрешни врати за баня са:

  • Алуминиева врата за баня;
  • Стъклена врата за баня (врата с огледало);
  • Дървена врата за баня;
  • Интериорна врата, изработена от материали с висока плътност като MDF и HDF.

Характеристики на врати за баня

Всички интериорни врати за баня трябва да отговарят на следните характеристики:

  • Трябва да бъдат водоустойчиви, т.е. да не променят външния си вид при пряко намокряне и обливане с вода.
  • Трябва да бъдат влагоустойчиви, т.е. издръжливи на високото съдържание на водни изпарения и влага във въздуха.
  • Трябва да бъдат плътни и здрави, така че да издържат на ежедневна експлоатация – отваряне, затваряне и заключване по няколко пъти в денонощието.

Важно е вратата в банята да бъде съобразена с големината и разположението на помещението. Ако то е по-голямо, има повече разстояние между душа и входа, поставена е душ кабина или стъклен параван, могат да се инсталират обикновени интериорни врати.

Ако банята е по-малка или душа се намира непосредствено до вратата, то задължително тя трябва да бъде специализирана алуминиева врата за баня.

Алуминиеви врати за баня

Най-разпространеното решение при обзавеждането на мокрото помещение е инсталирането на алуминиеви врати за баня. Това се дължи на предимствата на алуминият, от който са изработени.

Алуминиева врата за баня е по-лека от интериорната. Изключително издръжлива е намокряне, вода и водни изпарения.  Произвеждат се със специално уплътнение и праг, които не пропускат влагата извън помещението.

Популярен избора за алуминиеви врати за баня с первази, тъй като материалът е неръждаем и не се раздува под въздействието на водата и влагата.

Алуминиевите врати се предлагат в разнообразие от цветове – от стандартното бяло до популярното черно и т.н. Произвеждат се във варианти с огледало за врата и без. На пазара има богат избор от видове брави, дръжки и заключващи механизми, а повечето производители дори предлагат професионален монтаж на алуминиева врата за баня. 

Комбинирани алуминиеви врати за баня

Най-модерният и практичен избор за интериора на дома и банята са комбинирани алуминиеви врати за баня. Какво означава това?

Комбинирана алуминиева интериорна врата е врата с две „лица“. Двулицева врата за баня комбинира алуминиева врата от едната страна и интериорна плоскост (Крафт Мастер, Гладък MDF, Естествен фурнир и т.н.) от другата. Този вид врата за баня обединява в себе си предимствата на алуминиевата врата и красотата на интериорната.

Страната с алуминиева врата за баня се поставя в мокрото помещение, тъй като тя е водоустойчива и няма да се промени под влиянието на влагата и парата с течение на времето. От вътрешната страна може дори да се постави и огледало за врата, което също е изключително издръжливо във влажна среда.

На двулицевата врата за баня от страната на вътрешното пространство на дома се инсталира обикновена интериорна врата с желана дървесна плоскост и вид. Дървената врата за баня е съобразена с дизайна, цвета и материала на останалите вътрешни врати в жилището.

В интериорното пространство  се получава едностилие и безупречна естетика, а в банята не се прави компромис с качеството и издръжливостта. Комбинираните алуминиеви врати за баня притежават доказана устойчивост и сигурност.

Врати от гладък MDF за баня

Красиво решение за интериора на банята е поставянето на интериорни врати от гладък MDF.

Интериорните врати от гладък MDF имат много гладка повърхност. Те са влагоустойчиви, но не трябва да се мокрят директно с вода, защото се подуват, променят формата си и се деформират с времето.

Поради тази причина, те са подходящи за врата за тоалетна и по-големи помещения. Идеални са като дървени врати за баня, когато има инсталирана душ кабина или стъклен параван, който спира водата на безопасно разстояние. Интересен избор на много клиенти е монтирането на стъклени врати за баня, а според тенденциите, предпочитано е матовото стъкло. 

Интериорните врати от гладък MDF не се препоръчват за врата за малка баня. Според специалисти е добре да се избягва монтирането на врата с MDF перваз за баня в близост до душа или ваната.

Плъзгащи интериорни врати за баня

Едно от най-модерните и интересни решения в съвременния интериорен дизайн е поставянето на плъзгащи интериорни врати за баня. Те притежават множество предимства – леки, плътни, издръжливи и могат да се произвеждат в разнообразие от материали (дървесина, MDF, стъкло, алуминий и т.н.).

Плъзгащите врати са идеални за по-малки жилища, където пространството е ограничено. Идеални са за врата за тоалетна и баня, тъй като при отваряне и затваряне не заемат излишно място от пространството. Могат да се инсталират, така че да се отварят или само на едната страна, или и на двете (ляво и дясно).

Плъзгащи интериорни врати за баня са изключително подходящо интериорни решение, когато липсва достатъчно място за инсталиране на врата с движещо се крило. Обикновено плъзгащите вътрешни врати са плътни, но в техният дизайн могат да присъстват в стъклени елементи.