Да слагаме ли черни врати в коридора?

Черните интериорни врати носят стил и тежест в едно помещение. Може ли да ги използваме в нашия коридор? Статията ни проучва различните комбинации с черна врата в коридора.
Да слагаме ли черни врати в коридора?

Коридорът е първото помещение, в което попадаме с влизането в къщата. Той обединява останалите стаи. Следователно тук са поместени всички врати, водещи към другите части на дома. Концентрацията им оставя отпечатък върху външния вид и облика на фоайето.

Входната зона на дома може да бъде с различна форма и големина – едни са големи, светли и просторни, а други тесни и без приток на естествена светлина. В коридора може да се създаде тематичен декор, като се комбинират ключовите елементи и различни декорации.

Всяко отделно антре предразполага за избор на различни видове интериорни врати. Спрямо разположението и стила на къщата ни, помещенията в нея и входа, може да заложим на разнообразни цветове, видове и модели на този ключов елемент във вътрешното оформление.

Черни интериорни врати в коридор
Черни интериорни врати в коридор
Черни интериорни врати в коридор

Луксозни черни интериорни врати в коридор

Тенденция в интериора през последните няколко години е използването на все повече тъмни цветове, съсредоточавайки се основно върху черното. То се интегрира лесно във всеки елемент от интериора – от мебелите, до пода, стените и вратите. Именно поради това, много хора все по-често залагат на луксозни интериорни врати в коридора на дома си, като се спират основно на черната гама.

Всяка интериорна врата, независимо от материала и вида (плътна, гладка, релефна, стъклена, огледална и т.н.) може да бъде изработена или боядисана в черен цвят.

Тъмните нюанси придават усещане за стил, практичност и оригиналност. Те се препоръчват за големи и обширни входни пространства, с много светлина, тъй като създават оптическата илюзия и намаляват визуално помещението като поглъщат светлина.

Черните врати в коридора, противно на очакванията, се комбинират лесно с останалите елементи от вътрешното пространство. В едно средно голямо помещение с подова настилка в сиво и стени в мръсно бяло, може да внесете цвят с врати и первази в тъмни нюанси. Визията може да се допълни с мебели (помощна масичка, стол) и декорации (осветително тяло, закачалка) в черно.

Нюанси на черното

Ако разполагате с по-малко антре, но все пак искате модерен интериор в това помещение, решението е да заложите на един различен, по-светъл нюанс на черното като антрацит, тъмно сиво или графит.

Тези разновидности също ще придадат съвременна визия на вашия коридор. Разликата между черното и по-светлите багри няма да се забелязва с просто око. Същевременно с това, по-светлите нюанси, няма да направят входа на дома ви прекалено тъмен, няма да поглъщат толкова светлина или да създават илюзията за стеснено и умалено пространство.

Первази в светла или тъмна гама

Первазът е съставна част на интериорните врати и има допълнителна декоративна функция. Спрямо избора на цвета и стила му, могат да се създават различни визии (напр., модерна или класическа).

При черни врати в коридора, вариантите за поставяне на перваз са два – светъл или тъмен цокъл.

Тъмната, черна врата може да се комбинира с всякакви цветове. Светлите первази са подходящи за създаване на плавен преход между нея и останалите повърхности. Освен това по-леките цветове като бежово, млечно сиво или бяло, изглаждат неравностите и дават възможност на вратата да изпъкне като централен елемент.

Може да изберем и тъмен перваз. Той трябва да бъде в същия цвят като повърхността, съответно в черно или някой от близките нюанси. Използва се предимно при контрастни комбинации като тъмен под и светла стена или обратното. Служи за подчертаване на самата врата.

Черни интериорни врати в коридор
Черни интериорни врати в коридор

Разнообразие от комбинации

Тъмните цветове се съчетават лесно с голяма част от останалите нюанси. Поради това в интериорния дизайн има огромно разнообразие от красиви и стилни комбинации, включващи черни врати в коридор, различни подови настилки, бои, тапети, первази, мебели и т.н.

За създаване на балансиран и хармоничен интериор се залага на композиция от светло и тъмно. Всяка грешка при съчетаването на отделните компоненти в антрето, могат направят помещението прекалено тъмно, тясно и съответно непривлекателно.

Едни от най-популярните комбинации са:

Черна врата, комбинирана със светли под и стени:

Комбинацията черна врата със светли под и стени е популярна. Яркият контраст може да бъде допълнен с черни первази. За създаване на цялостна единна визия, цветът на вратата може да бъде съчетан с този на мебелите в помещението.

При тази визия с леките нюанси, успяваме едновременно да запазим не само светлината и големината на пространството, но и да създадем модерна и различна визия. Съчетана със светли цветове като бежово, светло жълто, сиво или бяло, черната врата изпъква и се превръща в акцент в коридора.

Тъмни врати и подова настилка, съчетана със светли стени:

Комбинацията с тъмна подова настилка е подходяща за широки, високи и светли коридора. Този вариант се допълва със светли стени и первази, които създават баланс в стаята и отделят визуално вратата и пода.

Черната врата и настилка могат да бъдат напълно еднакви или много близки по дървесен мотив и цвят. Светлите стени ще запазят визуално големината на стаята. Този интериор предразполага за използването както за тъмни, така и за светли мебели.

Черна врата, в комбинация с тапет и светъл под:

По-смело интериорно решение е комбинирането на черни врати с тапет. Тази вариация, изисква използването на по-светъл под, за създаване на хармония в помещението. Первазите тук могат да бъдат черни като вратата или в подходящ тъмен цвят.

Комбинацията с ярък тапет гарантира наистина забележителни резултати. При този вариант акцентът пада върху тапета, а интериорната врата е допълнение, което също няма да остане незабелязано.

Съчетаването с тъмна стена ще създаде ефектът за скрита врата. Това е нов, впечатляващ и минималистичен прочит на прикриването на интериорните врати, който предразполага за много цветови комбинации на стените – например една тъмна стена, комбинирана с ярка, за акцент и т.н.

Плюсове и минуси

Както всички други, така и черните врати имат своите предимства и недостатъци. Накратко, те са изключително лесни за комбинация. Тъмните интериорни врати са подходящи за всеки интериор и стил. Вариантите за комбинация с тъмни и светли нюанси са хиляди, а резултатите винаги са оригинални и впечатляващи.

Недостатъкът на интериорните врати в черни или сиви нюанси се крие в необходимата поддръжка. Те са издръжливи, но тъмните цветове издават петната, следите от пръсти и дори праха, натрупал се по повърхността.

Независимо от вида, черните врати в коридор са стилни, масивни и красиви. Те са забележителен акцент във входната зона на дома ни. Визията им може да бъде допълнена с различен декор, за създаване на още по-стилен, модерен и впечатляващ интериор.

Всяка врата, изработена от специалистите на ЕРЕНДЖИ, може да бъде изработена в тъмен цвят. Освен за интериорни, черното е подходящ избор и за входни врати.

НОВО - Луксозни врати Luxoria

Всички продукти Luxoria са на промоционални цени до 31.12.2023г. 

Интериорни врати Luxoria