Блиндирана входна врата – ръководство за избор

Изборът на входна врата е сложен и труден процес, който изисква голяма доза познание и наблюдение.
Блиндирана входна врата - ръководство за избор

Входните врати са ключов елемент във всеки дом. Те гарантират сигурността, защитата и спокойствието на живущите в него.

Именно поради тази причина, избирането на качествена и сигурна входна врата е трудна задача. Преди да направим селекцията, трябва да сме добре информирани – да знаем какво търсим и от какво имаме нужда.

В тази статия екипът на Еренджи определи няколко основни важни стъпки, които всеки клиент трябва да вземе под внимание при пазаруването на входни врати.

Видове входни врати

Съществуват много видове входни врати, с разнообразни характеристики, плюсове и минуси. Всяка, от които е подходяща за поставяне на сгради от различен характер – кооперации, къщи, офиси и т.н.  

  • Обикновени входни врати, чиято единствена цел е да подсигурят удобство и достъпност до сградата, без допълнителна защита.
  • Входни врати, изработени от специални материали, които са устойчиви на огън и високи температури. Тяхната цел е да устоят и да предотвратят разпространението на пожари.
  • Автоматични врати – идеални за офис и обществени сгради с голямо текучество на хора, тъй като се отварят и затварят сами.
  • Стъклени входни врати – подходящи за сгради и помещения с големи витрини, като магазини.
  • Входни врати с PVC панели са удобни за поддръжка, дори когато са позиционирани отвън.
  • Метални входни врати – евтини и тънки, изработени от лек метал. Дебелината на крилото е около 52 mm, което не осигурява достатъчна защита на дома.
  • Блиндирани входни врати – изработени с цел да предоставят високо ниво на сигурност, тъй като съдържат метален пласт в сърцевината си.

Всяка входна врата предоставя различна визия и защита на къщата. Специалистите от Фирма Еренджи съветват винаги да залагаме на най-устойчивия и здрав вид, а именно блиндираната входна врата.

Блиндирани входни врати

Блиндираните врати са входни врати, проектирани да осигурят едно по-високо ниво на сигурност в сравнение с останалите видове. Това се постига чрез специализирана им изработка и поставянето на слоеве метални плочи в крилото и рамката. Този детайл ги прави изключително трудни за разбиване и значително намалява риска от инциденти, като влизане с взлом, грабеж и т.н.

Блиндираните входни врати също могат да се различават една от друга – не само в дизайна, а и в производството. При изработката, на такъв тип врати, за да се постигне желаната сигурност и здравина, се използват различни материали. Повечето български производители на врати залагат на метали като стомана, желязо или алуминий.

Относно дизайна, всяка фирма и клиент може да прояви креативност. Отвън блиндираните врати могат да бъдат създадени от различни плоскости – MDF, PVC и т.н. Има възможност „лицето“ им да бъде релефно или гладко, със стъкло, фигурален или напълно семпъл и изчистен дизайн.

Блиндирани входни врати могат да се различават и по използвания заключващ механизъм. Едни от най-разпространени са системите за мултиточкови заключвания, електронни механизми за достъп, модерни брави с висока сигурност и т.н.

Родните производители препоръчват избора на блиндирани входни врати за къщи и апартаменти. Специалистите в сферата съветват всеки клиент да се информира добре, преди да направи този важен и труден избор, за да бъде сигурен в устойчивостта и защитата на своя дом.

Стъпка 1: Проучване на продуктите

Пазарът за входни и интериорни врати е изключително наситен и разнообразен. Тази ситуация в голяма степен усложнява избора на клиентите.

Преди да преминем към подбора на блиндирана входна врата, трябва да направим проучване – да съберем информация за продуктите, техните характеристики и особености. Този анализ може да бъде осъществен онлайн, през уеб сайт на производител или във физически магазин (шоурум).

Тази техника спомага за ориентирането на клиентите и насочването им към определен вид и дизайн на блиндираната входна врата.

Блиндирани входни врати - ръководство за избор

Стъпка 2: Енергийна ефективност и изолация

Следващата стъпка при избора на входна врата е да разберем характеристики като енергийна ефективност и изолация.

Блиндираните входни врати спомагат за топлоизолацията на дома. Те са плътни и не пропускат студен въздух да преминава през тях.  Това се дължи на материалите и начинът, по които са изработени. Освен това, този вид разполагат с допълнителни изолационни пластове и специални уплътнения.

За да бъдем напълно сигурни в енергийната ефективност, която ще получим, трябва да следим за качествената изработка на вратата и конструкцията на касата. Съвет от Еренджи е да попитаме за материалите, използвани за изработка и уплътнение на вратата. Това е важно, защото много често проблемите с изолацията, идват именно от наличието на дупки, пролуки и липсата на допълнителни слоеве, които да спират въздуха, в състава.

Препоръчително е да се спрем на качествено произведена входна врата, която ще спомогне за задържането на топлината вътре в дома ни. Най-често блиндираните врати са изградени със слоеве полиуретанова пяна или минерална вата, които подсигуряват топлоизолационните способности.

Блиндирани входни врати - ръководство за избор

Стъпка 3: Сигурност и заключващ механизъм

Блиндираните входни врати могат да бъдат оборудвани с различни видове и брой заключващи механизми, които да подсигурят допълнителна защита на сградата.

Третата стъпка при избора на блиндирана входна врата е да преценим какво ниво сигурност за дома ни предоставя вратата. Това се постига чрез избор на артикул с изпитана система за заключване. Принципът е, че колкото повече защитни механизми има вратата, толкова по-сигурна е тя.

Най-разпространените системи са изградени от няколко точки на заключване. Най-устойчивите врати имат здрав метален слой, скрити панти, пасивни шипове и дебелина поне 90 мм.

Екипът на Еренджи препоръчва избор на блиндирана входна врата с вътрешни (скрити) панти, тристранно заключващ механизъм с 12 точки и няколко пасивни шипа от задната страна.

Сигурност за блиндирани входни врати

Стъпка 4: Външен вид и допълнителни аксесоари

Освен че осигуряват защита и спокойствие блиндираните входни врати трябва да се връзват стилово с екстериора и интериора на дома.

Четвъртата стъпка при  избора на блиндирана врата е подбора на външния вид на вратата. Тук няма строги правила. Единствената маскима, която е препоръчително да се следва, е едностилие, т.е. новата входна врата да допълва външността на сградата.

Този дизайнерски въпрос може да се разреши като се заложи на входна врата в подходящ цвят, който да се комбинира с външната и вътрешната боя, както и с нюансите на дограмата, пода и т.н.

Пазарът за блиндирани входни врати предлага огромно разнообразие относно дизайна и допълнителните аксесоари на всеки продукт. Тук клиентите могат да проявят въображение – да изберат дали да поставят стъклени елементи, да заложат на изчистен или гравиран дизайн или да инсталиран пощенска кутия.

Блиндирани входни врати - ръководство за избор

Стъпка 5: Правилни размери

Важно за всяка врата в дома, входна или интериорна, са правилните размери. Те са важни за монтажа и ефективното функциониране на вратата.

Предпоследната стъпка преди закупуването на блиндирана входна врата е вземането на точни размери. Правилните мерки имат значение за адекватното инсталиране, използване и гарантираната безопасност на дома.

За да бъдат размерите точни и новата входна врата да пасне идеално в предвидения отвор, екипът на Еренджи препоръчва да се доверим на опитни специалисти в сферата.

Стъпка 6: Монтаж и гаранция на блиндираните входни врати

Качествените входни врати притежават редица предимства за дома и живущите в него. Но от изключително важно значение за използване на всички тези плюсове е правилният монтаж.  

Последната стъпка при избора на блиндирана входна врата е инсталирането ú. Тъй като това е по-специфично действие, клиентите трябва да бъдат сигурни в способностите на екипа, който са избрали за монтирането.  

Специалистите от Еренджи съветват да не се опитваме сами да инсталираме вратата, особено ако нямаме нужните инструменти и познания. При монтажа тип „направи-си-сам“ рискуваме да повредим новата си врата – да я надраскаме или ударим. Честа грешка при тази „техника“ е и цялостното грешно монтиране, което може да резултира в процепи и дупки, които нарушават външния вид, устойчивостта и здравината

Блиндираната входна врата е лицето на дома. Тя трябва да бъде избрана внимателно и с умисъл за енергийната ефективност, устойчивостта, сигурността и външния вид на дома. Сложността на този процес, подтикна екипът на Еренджи да създаде това упътване, което да Ви помогне да избегнете различни грешки в избора на входна врата.

ЕРЕНДЖИ предлага стилни и качествени интериорни врати с модерен дизайн в различни стилове, подходящи за различни видове интериор. Разгледайте нашия богат каталог от интериорни врати. 

Сподели:

Абонирайте се за промоции и нови продукти

База

Ⓒ 2023- Всички права запазени ЕРЕНДЖИ ГРУП ООД