Как да изберем интериорни врати [съвети от интериорен дизайнер]

Научете как Вашите интериорни врати да бъдат функционални и да допринесат за красотата и уюта на дома.
как да изберем интериорни врати

Изборът на подходящи интериорни врати е важен елемент от интериорния дизайн на дома ви. Те не само изпълняват функционалната си роля, но също така могат да допринесат за визуалния стил и атмосферата на даденото пространство. Ето няколко съвета от интериорен дизайнер, които може да ви помогнат при избора на подходящите интериорни врати:

1. Разгледайте стиловете

Първо и най-важно, разгледайте различните стилове на интериорни врати. Някои от най-популярните стилове включват модерен, класически, минималистичен, винтидж, индустриален и други. Изберете интериорен стил, който се вписва най-добре в общия стил на Вашия дом. В никакъв случай не трябва толкова съществен елемент да е в различен стил или да се откроява. Всичко елементи трябва да са в перфектна хармония и да се гледа към общото, никога единствено към частното.

2. Материали и текстури

Разгледайте различните материали и текстури, от които могат да бъдат изработени вратите. Масив, стъкло, метал и MDF са само някои от опциите. Изберете материал, който допълва вашият интериорен дизайн и се поддържа лесно. При избора на материал би следвало да съобразите и бюджета си. Някои решения могат да бъдат драстично по-скъпи и именно материалът играе определяща роля в това.

3. Цвят

Цветът на вратите също имат значение. Можете да изберете врати, които са в съответствие с цветовата палитра на пространството или да използвате тяхната цветовата палитра като акцент. Ако решите те да бъдете по-смели и това да бъде акцента във Вашият дом Ви съветваме да се обърнете към професионалист. Всеки интериорен дизайнер може да ви даде предложение и дори да съживи вашите и неговите представи в реалистична 3D визуализация.

4. Функционалност

Обмислете функционалните изисквания на вратата. Например, ако искате да поставите врата в изключително тясно пространство трябва да обмислите и плъзгаща се врата. Ако искате освен визуална отделеност на пространството и по-голяма шумоизолация да изберете по-плътен материал например врата от масив или MDF.

5. Съответствие с размерите

Уверете се, че размерите на вратата са подходящи за отвора. Не забравяйте да вземете предвид и височината и ширината на вратата. За да избегнете грешки е най-добре да се възползвате от компетентен професионалист. Фирмите предлагащи интериорни врати почти винаги предлагат и услугата взимане на размери от място, но разбира се това следва да се заплати допълнително.

как да изберем интериорни врати

6. Бюджет

Не забравяйте да включите в бюджета си разходи за закупуване и монтаж на вратите. Винаги е добре да знаете колко можете да си позволите да инвестирате в този елемент от интериорният дизайн на вашият дом. Все пак съветваме да инвестирате повече средства, тъй като това е дълготраен елемент, който се подменя веднъж на дълъг период от време.

Съвет от професионален интериорен дизайнер

Ако сте несигурни в избора си или искате персонализирани решения, консултирайте се с професионален интериорен дизайнер или друг професионалист в областта (производител на интериорни врати). Те могат да ви предоставят ценни съвети и да ви помогнат да изберете правилните врати, които ще са в синхрон с вашият интериорен дизайн.

Другите два фактора, над които трябва да се замислите преди да вземете финалното решение са какви врати искате във вашият интериорен дизайн? Класическо и по-семпло решение, тапетна врата или креативно персонализирано решение, което да присъства единствено във вашият дом.

Класика

Класическото решение за интериорни врати е най-разпространеното, също така най-щадящо към бюджета. Те се поставят по предназначение и основната им идея е функционалност. Визуално разделение на пространствата и уединение

как да изберем интериорни врати

Тапетна врата

Това понятие в интериорният дизайн се използва за вратите, които имат за цел да не нарушават първоначалният дизайн на стената и да се сливат напълно. Разбира се, да има „невидимаврата в дадено пространство оскъпява крайната сума, но ефектът почти винаги е впечатляващ.

как да изберем интериорни врати

Персонализирана интериорна врата

Те са специално измислени, така че да паснат на стила на вашият интериорен дизайн. Също така са измислени, така че освен впечатляващи на външен вид да отговарят и на всички ергономични изисквания на пространството. В интериорният дизайн показан по-долу паното изработено от дървесни елементи е плъзгаща, зад която има бойлер и шкаф за обувки.

как да изберем интериорни врати

Изборът на интериорни врати е важен елемент от общия интериорен дизайн и може да направи голямо впечатление. Следвайте тези съвети, за да изберете врати, които не само ще бъдат функционални, но и ще допринесат за красотата и уюта на вашия дом.